Sedan 2010 delar vi ut Göra Gotts stipendium till unga förebilder.

Årets stipendiat har fokuserat på ett eget perspektiv i den svenska äldreomsorgen.

Muhib Lafta är 2023 års stipendiat för sitt arbete med Happy Life som är tänkt att vara ett komplement till dagens traditionella hemtjänstbransch, snarare än en ersättare.

Pristagaren har förstått vidden av ensamheten bland våra äldre och ur detta skapat en affärsverksamhet där han hittat en lösning på problemet samtidigt som det skapar nya arbetstillfällen för studenter. Tjänsten skapar möjligheter att umgås över generationsgränserna på ett innovativt och inkluderande sätt och som i förlängningen också kan bidra till ett varmare samhällsklimat i Sverige. 

Tillgång till energi gör att människor lättare kan ta sig ur fattigdom.

Faisa Abdi är 2022 års stipendiat för sitt arbete med att installera biogas och solenergi för att öka elförsörjningen i utsatta områden i Somalia.

Faisa är en del av den hållbara energiutvecklingen genom att bidra till att fler människor får tillgång till tillförlitlig och förnybar energi. Hennes företag, QC Renewable Energy, projektleder, köper in, installerar och tillgängliggör solenergi till utsatta områden i Somalia. Dessutom utbildar de sina kunder så att de i stort sett själva ska klara service och drift.

En sjukdom som inte syns men som i allra högsta grad finns.

Hanna Larsson är 2021 års stipendiat för sitt arbete med organisationen Synlig Ohälsa samt hemsidan Opsynliga som båda riktar sig mot psykisk ohälsa.

Hanna Larsson vet vikten av att våga prata för att kunna hjälpa andra. Genom sin förening Synlig Ohälsa och sajten Opsynliga riktar hon ljuset på problemen med psykisk ohälsa och ger dem som drabbats en röst och ett forum att dela sina erfarenheter i. Genom sitt initiativ tänder hon också ett ljus för oss anhöriga, vi förstår att vi inte är ensamma.

Med förbättrad tillgänglighet kan vem som helst lära sig vad som helst.

Joel Hellemark är 2019 års stipendiat för sitt arbete med Sana Labs, en maskininlärningsplattform som skräddarsyr digital utbildning.

Joel har gett förutsättningar för att fler ska utbilda sig, mer, enklare och bättre. Genom sin maskininlärningsplattform Sana Labs blir utbildning tillgänglig för alla som inte har nära till skolor och bra utbildningsplatser och också till alla som har svårt att ta till sig ”skolsalsutbildningar” pga. språket eller andra inlärningshinder.

Kön är en faktor som påverkar hälsa och tillgång på sjukvård.

Emma Ivarsson och Marta Daboczi är 2018 års stipendiater för sitt arbete med att underlätta för kvinnor i Zambia att identifiera om de är drabbade av livmoderhalscancer.

Emma Ivarssons och Marta Daboczi har identifierat ett utbrett, akut och mycket allvarligt problem. Genom distribution av enkla självtest ska kvinnor i Zambia ges möjlighet till behandling av livmodershalscancer i tid. Arbetet är i ett tidigt stadium men projekt har potential att växa och därmed förändra situationen för många unga kvinnor i Zambia.

En plats där kvinnor uppmuntrar och lyfter varandra.

Emely Crona Stenberg är 2017 års stipendiat för sitt arbete med Heja Livet, en samlingsplats på Facebook för och av kvinnor.

Emily bidrar till ett varmare klimat på sociala medier i en annars hård och kravfylld samtid. Heja Livet är en digital gemenskap för kvinnor med närmare 40,000 medlemmar. Det är en plats där medlemmar uppmuntrar och lyfter fram kvinnor i olika delar och yrkesroller i samhället, en plats där tabun lyfts och idéer kommer till liv.

En plattform som synliggör en ny generation konstnärer.

Antonia von Euler är 2016 års stipendiat för sitt arbete med Young Art, en verksamhet som utmanar den etablerade konstmarknaden genom att lyfta den unga konstscenen.

Antonia tillgängliggör ung samtidskonst i en mix av fysiskt galleri och digital webshop. Young Art skapar också möjlighet och arbetstillfällen för unga konstnärer och kreatörer samt möjliggör för en ny generation konstköpare att hitta konst.

En angelägen lösning i en tid när vi måste spara vatten och energi.

Mehrdad Mahdjoubi är 2015 års stipendiat för sin banbrytande dusch som uppmärksammats världen över.

Mehrdad är innovatören och miljövännen som utvecklat och tagit patent på en teknik för att återvinna vatten för användning i hushållsprodukter. Tekniken möjliggör ett av världens mest avancerade och effektiva duschsystem som sparar över 90 procent vatten och 80 procent energi samtidigt som vattnet blir renare än vanligt kranvatten. Mehrdads företag heter Orbital Systems.

En human insats i en hårt kritiserad bransch.

Joakim Söderling, Oscar Carlsson, Linnea Söderling och Johan Forshällen är 2014 års stipendiater för sitt arbete med Smiling Cashew, en hållbar verksamhet som importerar Fairtrademärkta cashewnötter.

Smiling Cashew har på kort tid lyckats etablera en hållbar verksamhet genom att leverera och sälja in Fairtrade-märkta cashewnötter från Gambia till Sverige och svenska företag. I den hårt kritiserade och inhumana nötindustrin har Smiling Cashew lyckats skapa en transparent värdekedja där onödiga omvägar kapats vilket har lett till att fler arbetstillfällen skapats och givit högre avkastning till bönderna i Gambia.

Genom fokus på enbart kompetens minskar diskrimineringen.

Efe Efeoglu, Joar Wilk, Simon Nitzche, Mihnea Vlad och Patrik Rydén är 2013 års stipendiater för sitt arbete med SpotAhead, en ny digital mötesplats för konsultbolag som söker IT/managementkonsulter.

SpotAhead.se har hittat ett sätt att minska, både medveten och omedveten, diskriminering vid rekrytering. Genom att utesluta namn, kön, ålder och kontaktuppgifter i ett CV och enbart fokusera på kompetens och erfarenhet i den initiala rekryteringsprocessen skapar Spotahead med sin affärsidé en möjlighet till ett mer demokratiskt och jämställt klimat i Sverige.

En svår situation vändes och blev något värdefullt för tusentals unga människor.

Julia Mjörnstedt är 2012 år stipendiat för sitt arbetet med den egna verksamheten UngCancer, en organisation för unga vuxna cancerberörda.

Varje år drabbas 800 unga människor av cancer i Sverige och ofta hamnar de mellan barncanceravdelningar och vuxenvärlden. Kort efter sitt eget cancerbesked startade Julia UngCancer, en verksamhet som inspirerar och stärker unga människor som själva drabbats eller lever nära någon som drabbats av cancer.

Improviserad lyrik och värmande humor som inkluderar och är nödvändig.

Behrang Miri är 2011 års stipendiat för sitt sociala entreprenörsskap. Han har en förmåga att med sin röst brygga över olika kulturer, generationer och sammanhang.

Behrang är en svensk-iranske rappare, artist, skådespelare, debattatör, producent och integratör som med sitt stora sociala engagemang, sin improviserade lyrik och sin värmande humor skapar broar. Han är redo och angelägen för en betydligt större publik. Behrangs sociala entreprenörskap behövs och han berör som förebild och tankeväckare.

Det som tidigare var obekvämt skapar nu engagemang.

Lina Thomsgård är Göra Gotts första stipendiat. Hon får 2010 års stipendie för sitt arbete med Rättviseförmedlingen, en ideell partipolitiskt obunden stiftelse och digital rörelse vars vision var att stereotypa föreställningar om exempelvis kön och bakgrund inte ska begränsa människors möjligheter att göra vad de vill och kan.

Lina Thomsgård har fått Stiftelsen Göra Gotts första stipendium bland annat för sitt arbete med att starta Rättviseförmedlingen på FaceBook. Rättviseförmedlingen har på bara 3 månader skapat ett nätverk med över 13 000 deltagare och har lyckats förmedla hundratals kvinnor till uppdrag som alltifrån föredragshållarejournalister, till latinamerikakännare och experter som ljudproffs eller slagverkare.