Emma Ivarsson & Marta Daboczi – 2018

Den 17 april 2018 fick Emma Ivarsson och Marta Daboczi motta Göra Gotts 9:e stipendium för grundandet av en organisation som ska underlätta för kvinnor i Zambia att identifiera om de är drabbade av livmoderhalscancer.

Motiveringen lyder:
Kön är en faktor som påverkar hälsa och tillgång på sjukvård, så är det här i Sverige men ett än mer tydligt faktum är det i utvecklingsländer som Zambia. Zambia är ett av de länder som har högst antal drabbade av livmoderhalscancer i hela världen. Många bor på landsbygden och bland kvinnor i byarna är det svårt att få diagnos i tid för att kunna förhindra dödsfall, då det både är dyrt och näst intill omöjligt för många att ta sig in till kliniker för att testa sig.

26-åriga Emma Ivarsson och 29-åriga Marta Daboczi är mitt uppe i arbetet med starten av sin egen organisation, The Victrix, som ska underlätta för kvinnor att identifiera om de är drabbade av livmoderhalscancer. Med distribution av enkla självtest i Zambia ska fler kvinnor ges möjligheten till en behandling i tid. Årets Göra Gott stipendiater har identifierat ett utbrett, akut och mycket allvarligt problem och angriper det med innovation, mod och driftighet. Även om mycket arbete återstår bedömer styrelsen att detta projekt har potential att växa och därmed förändra situationen för många unga kvinnor i Zambia.På bilden syns Emma Ivarsson tillsammans med Stiftelsen Göra Gotts styrelse, samt gästtalare Evelina Bonnier. Du kan läsa mer om Victrix organisationen här.

Foto: Jörgen Orback
Fler bilder och info om utdelningen hittar ni på vår facebook-sida.